Posljednje gledano: 0 Proizvoda
  • 091 955 06 97 (pon-pet: 8.00-16.00)

Publikacije

Knjižice, katalozi, brošure, knjige, godišnja izvješća, zbornici, dnevnici... Odaberite uvez koji vama odgovara!

Tisak kataloga, brošura, knjiga, zbornika...

 

Jeste li znali da je najstarija sačuvana knjiga nastala u Kini 868. godine? Za svaku stranicu izrezana je drvena pločica ili klišej na kojem je bila zrcalna slika teksta. Trljanjem se otisak duboko utiskivao u papir. Prve knjige u drvetu, poznate kao ksilografske knjige, raširile su se uglavnom u 14. stoljeću. Izrađivane su od savijenih i šivanih listova.

Razvoj je išao dalje te je Johannes Gansfleisch, poznat kao Gutenberg, u 15. stoljeću počeo koristiti pokretna slova i tiskarski stroj. Ovim izumom nastaju prve tiskane knjige – prvotiski ili inkunabule (tiskane su do kraja 1499. godine) i njihov uvez raste. Kroz svih dugih 500 godina razvoja, tako smo došli do knjige.

Tehnike uveza su se kroz povijest mijenjale u skladu s razvojem tehnologije, sve do prve polovice 19. stoljeća procesi tiskanja i uvezivanja knjiga obavljali su se isključivo ručno. Poznajemo nekoliko vrsta uveza prema materijalu korice (tvrdi i meki uvez), prema tehnikama šivanja i prema upotrebi materijala za uvez (platno, koža, metal...). U prošlosti su luksuzni i vrijedni uvezi bili važni, poznati i cijenjeni. Ovi knjigoveški proizvodi prava su remek-djela ručnog rada i dizajna te dio tradicije umjetničkog rukotvorstva.
Prvotiski
 

Knjigoveške vezave

Kako odlučiti koji uvez odabrati?


Najvažniji faktor pri odabiru uveza je broj araka odnosno broj stranica knjižnog bloka. Ukoliko knjižni blok ima manje od 24 stranice, dostupan je samo uvez metalnom žicim (klamani uvez), gdje možemo uvezati minimalno dva lista ili 4 stranice i prošiti žicom ili spojnica koja omogućuje uvez dva lista ili 8 stranica. Treba spomenuti i mrežasti uvez, gdje je moguće uvez od dva lista nadalje.

Kada knjižni blok prelazi 80 stranica odn debljina poleđine je veća od cca. 4 mm, klamani uvez je tehnički neizvodljiv zbog prevelike debljine poleđine. Čak i ako je odabran spiralni uvez, debljina poleđine ograničena je na najviše 22 mm.

Za veće publikacije od 32 stranice ili više, dostupan je meki uvez. Postoje dva načina za izradu mekog uveza. Kod prvog načina mekog uveza poleđina knjižnog bloka se izrezuje i lijepi u korice, dok se kod drugog načina mekog uveza, koji osigurava trajniji uvez, knjižni blok prvo prošije koncem ili niti i zatim zalijepljeni u korice.

Obje vrste mekog uveza dostupne su od cca. 32 stranice nadalje, pa do 800 stranica ili više, odn do maksimalne debljine poleđine, koja ne smije biti veća od 50 mm.

Ako je tiskovina namijenjena rijetkoj ili za povremeno čitanje onda odaberite meki uvez s glodanjem i lijepljenjem, a ako se traži trajniji tisak koji se često koristi, tada predlažemo uvez u kojem je knjižni blok prošiven koncem. Na kraju se odlučite za korice koje mogu biti od kartona (meki uvez) ili kartona (tvrdi uvez).
 
Uvez klamanjem

 

Uvez klamanjem je tehnološki proces u kojem stroj pomoću metalne žice spaja nekoliko listova te ih sa stražnje strane sa dvije klamerice prošiva, presavija na pola i s prednje strane obrezuje na konačni format. Proizvod dobiven ovim načinom uveza naziva se katalog, knjižica, bilježnica...

Šivanje žicom omogućuje uvezivanje publikacija obujma 8-80 stranica, odnosno 4-20 listova. Katalozi obujma 8-24 stranice u pravilu se tiskaju na tanjem papiru, ali ako je broj stranica veći od 28, radi veće kompaktnosti tiskovine preporučamo odabrati deblje korice ili korice koje su u pravilu zaštićene plastificiranjem. film. Ukupan broj stranica za ispis kataloga uvijek mora biti djeljiv sa 4 (16, 20, 24, 28 stranica...)!

Katalozi su dostupni u standardnim formatima, najčešće se tiskaju u boji, rjeđe crno-bijelo. Radi lakšeg naručivanja katalozi su podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji Katalozi - Standard dostupni su standardni premazani i nepremazani papiri, uz mogućnost odabira debljih korica odn. poklopac, koji se može i plastificirati.

U kategoriji Katalozi - Eko dostupni su nepremazani, prirodni, 100% reciklirani papiri (Impact Natural). Papiri gramature 80-300 g/m2 izrađeni su od već korištenog papira, bez dodataka optičkih izbjeljivača i ekološki su izbor!

Odaberete li kategoriju Katalozi - 3D UV Spot, imat ćete mogućnost naručiti kataloge kod kojih je naslovnica otisnuta na deblji karton te kaširana mat folijom. Nakon toga slijedi proces tiska djelomičnim UV lakom koji je u osnovi sjajan i stvara nevjerojatan vizualni efekt na mat površini. Budući da je debljina nanosa UV laka prosječno 40 mikrona, dobivamo reljefnu površinu koja se lako osjeti pod prstima.

U kategoriji Katalozi - 3D Metallic Foil postoji izbor završne obrade naslovnice metalik folijom u različitim nijansama boja. Digitalni termo tisak je nova tehnologija tiska odn doradu tiskovina, koja je za razliku od tradicionalnih tehnika znatno brža i jeftinija jer ne zahtijeva izradu skupih klišea te je stoga pogodna za tisak malih i srednjih naklada. Luksuzni i privlačni efekti reljefne metalne folije imaju nedvojbeno jedinstven vizualni učinak koji zahtijeva pažnju.
Sivanje z žico
 

 

rezkanje-lepljenje - mehka vezava

Meki uvez-Broširanje / ljepljeno


Meki uvez-Broširanje (lijepljeni) je postupak uvezivanja kod kojeg knjigoveški stroj reže poleđinu knjižnog bloka s jedne strane i na nju nanosi vruće ljepilo (Hotmelt), a s druge strane istovremeno urezuje korice (4x). a zatim ih stisne zajedno sastaviti-lijepiti. Knjigovežnica omogućuje uvezivanje publikacija opsega od 40-800 stranica, odnosno do maksimalne debljine hrpta od 50 mm!

Brošure tiskamo u boji ili crno-bijelo, a postoji i opcija Hi-res (BW) ispisa koja je pogodna za ispis fotografija ili zahtjevnijih grafika.

Tehnički gledano, brošura se sastoji od dva dijela, a to su knjižni blok (sadržaj, umetak, unutrašnjost) i omot (omot, naslovnica). Knjižni blok tiska se pravilnim redoslijedom na tanjem papiru od 90-130 g/m2, a naslovnica na debljem papiru ili kartonu težine 300 g/m2 koji je s vanjske strane zaštićen plastičnom folijom. Zbog savitljivih korica ovaj se način uveza još naziva i meki uvez.

U kategoriji Brošure - Standard dostupni su standardni premazani i nepremazani papiri gramature 90-130 g/m2, dok se naslovnica tiska na debljem kartonu od 300 g/m2 koji je izvana plastificiran i time zaštićen od mehaničkih šteta.

U kategoriji Brošure - Eko na izbor su nepremazani, prirodni, 100% reciklirani papiri koji su izrađeni od već korištenog papira, bez dodataka optičkih izbjeljivača i ekološki su izbor! Gramatura papira za tiskanje knjižnog bloka dostupna je od 80-135 g/m2, korice se tiskaju 300 g/m2, uz mogućnost plastificiranja.

U kategoriji Brošure - Creative moći ćete odabrati voluminozne, blago strukturirane papire Pergraphice koji su dostupni u tri verzije.

U kategoriji 3D UV Spot in 3D Metallic foil postoji mogućnost oplemenjivanja naslovnice sjajnim lakom ili ispisom metalik folije uz pomoć kojih možete istaknuti pojedine detalje.    
 

Meki uvez - Broširanje  / šivano koncem

 

Prednost uveza šivanog koncem je trajnost odnosno postojanost brošure jer kod ovakvog uveza stranice ne mogu ispadati te je samim time pogodan za trajnije proizvode koji se često koriste i više puta otvaraju. U te proizvode svakako spadaju radne bilježnice, kuharice, priručnici, likovne knjige...

Kod ovog uveza otisnuti su listovi strojno presavijeni popola i sašiveni koncem. Obično se povezujemo ili sašijemo po 4 lista (16 stranica), ali možete i manje.

Tako dobivene hrpice, pravilnim redoslijedom, slažemo jednu na drugu i sa stražnje strane spajamo koncem i tako dobijemo knjižni blok koji se lijepi u korice od debljeg materijala. Slijedi proces skraćivanja od tri stranice do konačnog formata.

Uvez je prikladan za publikacije od 32 do cca. 800 stranica, a hrbat knjižnog bloka ne smije biti deblji od 50 mm. Ukupan broj stranica za ispis spojene brošure uvijek mora biti djeljiv s 4 (60, 64, 68, 72 stranice...)!

Šivene brošure tiskamo u standardnim formatima, u boji ili crno-bijelo, a postoji i opcija crno-bijelog Hi-res (BW) tiska koji je odličan izbor za publikacije u kojima dominiraju fotografije ili zahtjevnija grafika.

U online tiskari Demago Print možete naručiti tisak brošura već od 10 komada. Radi lakšeg naručivanja brošure su podijeljene u 5 kategorija.

U kategoriji Brošure - Standard dostupni su standardni premazani i nepremazani papiri, gramature od 90-170 g/m2. Korice su tiskane na debljem kartonu od 300 g/m2 koji je izvana kaširan.

U kategoriji Brošure - Eko možete odabrati nepremazane, prirodne, 100% reciklirane papire gramature od 80-170 g/m2 te korice gramature 300 g/m2 od istog materijala.

U kategoriji Brošure - Creative moći ćete odabrati voluminozne, blago strukturirane papire Pergraphice koji su dostupni u tri verzije.

U kategoriji 3D UV Spot in 3D Metallic foil postoji mogućnost oplemenjivanja naslovnice sjajnim lakom ili ispisom metalik folije u zlatnoj ili srebrnoj metalik boji.

Sivanje z nitjo - mehka vezava
 

Trda vezava

Tvrdi uvez

 

Tvrdi uvez često se koristi za trajnija i prestižnija izdanja knjiga. Kod ovog uveza korice su izrađene od tvrdog kartona koji nudi bolju zaštitu unutrašnjosti knjige u odnosu na meki uvez koji osigurava dugotrajnu upotrebu.

To je najzahtjevniji uvez knjige, proces proizvodnje se sastoji od nekoliko tehnoloških operacija, što povećava vrijeme izrade i cijenu proizvoda.

Uglavnom, knjiga u tvrdom uvezu sastoji se od korica i knjižnog bloka, koji je prošiven koncem ili koncem, a zatim sa stražnje strane presvučen gazom. Osnovni materijal za izradu korica je tvrdi karton debljine 2,5 mm na koji lijepimo ili kaširamo otisnuti omot (premazan 170 g/m2 papir) koji je jednostrano plastificiran folijom po izboru.

Za razliku od knjigoveštva, gdje se knjižni blok lijepi za korice poleđinom, kod tvrdog uveza knjižni blok se lijepi za korice pomoću spojnog ili uveznog lista (prednje i stražnje) i na taj način omogućuje da se proizvod otvorio besprijekorno. Arke za uvez možemo tiskati jednostrano ili obostrano, a po dogovoru umjesto bijelog nepremazanog papira možemo koristiti i papire u boji. Hrbat knjige može biti ravan ili okrugao, a postoji i mogućnost odabira velike trake, trake za označavanje i vakumiranja knjiga.

Uvez je prikladan za publikacije od 24 do cca. 800 stranica, a hrbat knjižnog bloka ne smije biti deblji od 50 mm. Broj stranica za ispis knjige uvijek mora biti djeljiv s 4 (60, 64, 68, 72 stranice...)!

Tvrde ukoričene knjige dostupne su u standardnim formatima, obično ih tiskamo u boji, rijetko crno-bijelo, od 10 komada pa nadalje. Radi lakšeg naručivanja knjige su podijeljene u 5 kategorija.

U kategoriji Knjige - Standard dostupni su standardni premazani i nepremazani papiri (90-170 g/m2), u kategoriji Knjige - Eco možete birati između nepremazanih, prirodnih, 100% recikliranih papira (80-170 g/m2) , u želite li tiskati na kreativne papire, možete ih pronaći u kategoriji Knjige - Creative.

U kategoriji 3D UV Spot in 3D Metallic foil postoji mogućnost oplemenjivanja naslovnice sjajnim lakom ili ispisom metalik folije u zlatnoj ili srebrnoj metalik boji.
 

Metalni spiralni uvez - meka korica

 

Spiralni uvez ili tzv. Wire-o uvez je jednostavan i brz uvez, kod kojeg se knjižni blok probuši po rubovima iu rupe umetne metalna spirala, čime se dobije čvrst knjižni blok.

Najveća prednost spiralnog uveza je otvaranje listova od 360°, što je posebno korisno za zbirke, bilježnice, bilježnice, izvještaje i druge dokumente kojima je važno jednostavno rukovanje ili kretanje po stranicama. Još jedna prednost spiralnog uveza je što omogućuje potpuno otvaranje dokumenta i postavljanje na ravnu površinu.

Spiralni uvez prikladan je za publikacije od 4 do 240 stranica (2 do 120 listova), a hrbat knjižnog bloka ne smije biti deblji od 22 mm.

Zbornici se tiskaju u standardnim formatima, u boji ili crno-bijelo, a postoji i mogućnost crno-bijelog Hi-res (BW) ispisa, što je odličan izbor za publikacije u kojima dominiraju fotografije ili zahtjevnija grafika.

U online tiskari Demago Print možete naručiti tisak kolekcija već od 1 kom. Radi lakšeg naručivanja, kolekcije su podijeljene u 4 kategorije!

U kategoriji Zbornici - Standard dostupni su standardni premazani i nepremazani papiri, uz mogućnost odabira debljeg omota ili poklopac, koji se može i plastificirati.

U kategoriji Zbornici - Eko dostupni su nepremazani, prirodni, 100% reciklirani papiri (Impact Natural). Papiri gramature 80-300 g/m2 izrađeni su od već korištenog papira, bez dodataka optičkih izbjeljivača i ekološki su izbor!

Odaberete li kategoriju Zbornici - 3D UV Spot, imat ćete mogućnost naručiti kolekcije kod kojih je naslovnica otisnuta na deblji karton te kaširana mat folijom. Nakon toga slijedi proces tiska djelomičnim UV lakom koji je u osnovi sjajan i stvara nevjerojatan vizualni efekt na mat površini. Budući da je debljina nanosa UV laka prosječno 40 mikrona, dobivamo reljefnu površinu koja se lako osjeti pod prstima.

U kategoriji Zbornici - 3D Metallic Foil postoji izbor završne obrade naslovnice metalik folijom u različitim nijansama boja. Digitalni termo tisak je nova tehnologija tiska odn doradu tiskovina, koja je za razliku od tradicionalnih tehnika znatno brža i jeftinija jer ne zahtijeva izradu skupih klišea te je stoga pogodna za tisak malih i srednjih naklada. Luksuzni i privlačni efekti reljefne metalne folije imaju nedvojbeno jedinstven vizualni učinak koji zahtijeva pažnju.
Spiralna vezava - mehka platnica
 

Spiralna vezava - trda platnica

Metalni spiralni uvez - tvrda korica

 

Spiralni uvez s tvrdim koricama biramo kada postoji potreba za trajnijim proizvodom. Omot od tvrdog kartona štiti unutarnju stranu knjižnog bloka i time značajno produljuje korištenje proizvoda, a istovremeno proizvod izgleda profesionalno.

Osnovni materijal za izradu korica je tvrdi karton debljine 2,5 mm na koji s vanjske strane lijepimo ili kaširamo tiskani pokrovni materijal (premazan 170 g/m2 papir) koji je jednostrano plastificiran folijom od tvoj izbor. Unutarnju stranu korica zatim oblijepimo netiskanim premaznim ili nepremazanim papirom, a po želji Vam ih možemo i otisnuti. Veličina tvrdog uveza pri uvezu spiralom uvijek je 5 mm veća od formata koji odaberete u online tiskari.

Spiralni uvez prikladan je za publikacije od 20 do 240 stranica (10 do 120 listova), a hrbat knjižnog bloka ne smije biti deblji od 22 mm.

Priručnici s tvrdim uvezom tiskaju se u standardnim formatima, najčešće u boji, rjeđe crno-bijelo. Radi lakšeg naručivanja kalendari su podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji Rokovniki - Standard dostupni su standardni premazani i nepremazani papiri za tisak knjižnog bloka, u kategoriji Rokovniki - Eco dostupni su nepremazani, prirodni, 100% reciklirani papiri (Impact Natural).

Odaberete li kategoriju Rokovniki - 3D UV Spot, imat ćete mogućnost ispisa djelomičnim UV lakom koji je u osnovi sjajan i stvara nevjerojatan vizualni efekt na mat površini, a u kategoriji Rokovniki - 3D Metallic Foil možete odaberite završetak korica metalik folijom u različitim nijansama boja. Efekti reljefne metalne folije nedvojbeno imaju jedinstven vizualni učinak koji zahtijeva pažnju. Uz obje opcije završne obrade korica, postoji izbor ispisa na prednjoj korici ili na obje (prednja i stražnja strana izvana).Alternativni uvezi

 

Kada govorimo o uvezu knjiga, često se fokusiramo na ručne, tradicionalne i umjetničke tehnike uveza. Osnovna svrha svakog uveza je povezati listove u lijep proizvod, držati ih međusobno slijepljenima, a pritom omogućiti lako otvaranje i dugotrajnost.

U Demago Printu Vam možemo ponuditi tzv alternativno pričvršćivanje vijcima ili zakovicama. Ove vrste uveza su posebno prikladne za publikacije koje zahtijevaju jednostavan pregled velike količine informacija, kao što su tehnički priručnici ili uzorci, jer omogućuju da se proizvod potpuno otvori i ostane otvoren. Ovisno o debljini knjižnog bloka, možete se odlučiti za uvez mrežom ili zakovicama ili za uvez vijcima.    

Vijčani uvez: alternativni uvez kod kojeg se bušilicom buši jedna, dvije ili tri rupice u knjižni blok te se knjižni blok uvezuje vijkom. Debljina knjižnog bloka kod ovog uveza može biti od 4-70 mm.

Uvez zakovicom: alternativni uvez kod kojeg se bušilicom buši rupa u knjižnom bloku te se knjižni blok veže mrežicom ili zakovicom. Debljina knjižnog bloka s ovim uvezom može biti do 4 mm!
Vezava z vijakom