Posljednje gledano: 0 Proizvoda
  • +386 41 625 157|+386 51 613 723 (pon-pet: 8.00-16.00)

Publikacije

Knjižice, katalozi, brošure, knjige, godišnja izvješća, zbornici, rokovnici... Odaberite uvez koji vam odgovara!

Kvalitetan i brz tisak kataloga, brošura, knjiga, godišnjih izvještaja, rokovnika......

 

Jeste li znali da je najstarija sačuvana knjiga nastala u Kini 868 godine? Za svaku stranicu izrezbarili su drvenu ploču ili klišej na kojoj je bila zrcalna slika teksta i sa trljalnjem u papir otiskivali su boje. Prve knjige drvoreza, poznate kao drvorezne knjige, proširile su se uglavnom u 14. stoljeću. Izrađivale su se od presavijenih ili šivanih listova.

Razvoj se nastavio i Johannes Gansfleisch, poznat kao Gutenberg, počeo je koristiti pokretna slova i tiskarski stroj u 15. stoljeću. Ovim izumom nastale su prve tiskane knjige – prva izdanja ili inkunabule (tiskane do kraja 1499). Od te godine se je naklada knjiga i njihov uvez povečavala i tako smo kroz dugih 500 godina razvoja došli do knjige.


Kako odlučiti koju vrstu uveza odabrati?

 

Najvažniji faktor pri odabiru uveza je broj listova odn. broj stranica knjižnog bloka. Ako ima knjižni blok na primjer manje od 32 stranica, moguč je uvez metalnom spiralom ili klamanje žicom.

Kada knjižni blok prelazi 80 stranica odn. kad je debljina hrpta veća od cca. 4 mm, uvez klamanja sa žicom je tehnički nemoguć zbog prevelike debljine knjižnog bloka. Čak i u slučaju odabira spiralnog uveza je debljina knjižnog bloka ograničena na maksimalno 23 mm.

Za veće publikacije od 32 stranice nadalje dostupan je meki uvez. Postoje dva načina za izradu mekog uveza. Kod prvog načina mekog uveza hrbat knjižnog bloka se lijepi na korice, kod drugog načina mekog uveza koji osigurava trajniji uvez, knjižni blok se prvo šije koncem i zatim se zalijepi u koricu. Obje metode mekog uvezivanja dostupne su od cca. 32 stranice nadalje, do 800 stranica ili više, ili do maksimalne debljine knjižnog bloka koji ne prelazi 50 mm.

Ako je tiskovina namijenjena rijetkim ili za povremeno čitanje odaberite mekani uvez lijepljenjem, ako postoji zahtjev za trajnije korštenje predlažemo uvez u kojem je blok knjige šivan koncem. Na kraju se odlučite za material korice, koje mogu biti od kartona (meki uvez) ili lepenke (tvrdi uvez).


Tiskara Demago Print nudi sljedeće vrste uveza:

 

» Klamanje sa žicom u hrptu: je tehnološki proces u kojem šivaći stroj metalnom žicom spaja nekoliko listova zajedno i dva puta ih šiva straga klamericom, presavija na pola i reže na točan format s prednje strane. Klamanje žicom omogućuje uvezivanje knjigoveških proizvoda od 8 do 80 stranica. Nudimo i klamanje omega sponkom, koja je namijenjena za umetanje u fascikle.

Katalogi klamani sa žicom su dostupni u svim standardnim formatima, tiskamo ih u boji ili BW, na različite premazane, nepremazane ili reciklirane papire, uz mogućnost odabira deblje korice sa opcijom plastificiranja i 3D parcialnog lakiranja.


» Broširanje - meki uvez (rezkano, ljepljeno): je lijepljenje knjižnog bloka na stražnju stranu korica od debljeg materijala (karton 300 g/m2). Stroj za uvezivanje knjiga reže stražnji dio knjižnog bloka s jedne strane i nanosi vruće ljepilo (Hotmelt), dok s druge strane istovremeno žljebljuje korice (4x) te ih sastavlja i lijepi. Slijedi proces obrezivanja sa tri stranice do konačnog formata. Uvez je moguć od 40 stranica nadalje odn. debljina knjižnog bloka minimalno 2 mm, do debljine 50 mm.

Brošure sa mekim uvezum so dostupne u svim standardnim formatima, tisak je moguč u boji ili BW (crnobjeli), na premazane, nepremazane, reciklirane i voluminozne papire. Korice brušure su tiskane na debljim kartonima 300 g/m2 (premazani, nepremazani, reciklirani), sa opcijom plastificiranja i 3D parcialnog lakiranja.


» Broširanje - meki uvez (šivano koncem, ljepljeno): u ovom se uvezu tiskani listovi strojno presavijaju na pola i šivaju koncem u hrptu. Obično su međusobno sašiti 4 listi (16 stranica), ali možete šivati ​​i manje. Tako dobivene presavijene snopove slažu se pravilnim redoslijedom, a straga se međusobno povezuju koncem i tako se dobiva knjižni blok koji se zalijepi u korice od debljeg materijala. Slijedi proces obrezivanja sa tri stranice do konačnog formata. Ovakav uvez moguć je od 32 stranice nadalje.

Prednost uveza šivanog koncem je u trajnosti brošure, jer kod ovog uveza listovi ne mogu ispasti pa je pogodan za trajnije proizvode koji su često u upotrebi i često otvoreni. 

Brošure šivane koncem su dostupne u svim standardnim formatima, tisak je moguč u boji ili BW, sa opcijom izbora tiska na premazane, nepremazane, reciklirane i voluminozne papire. Tisak korica na debljim kartonima 300 g/m2 (premazani, nepremazani, reciklirani), s mogućnošću plastificiranja i 3D parcialnog lakiranja.
»Tvrdi uvez: je najzahtjevniji uvez u kojem je korica knjige izrađena od tvrdog kartona - lepenke. Za kompaktan i čvrst knjižni blok, tiskani listovi su zašiveni koncem i zalijepljeni gazom na stražnjoj strani. Knjižni blok se zatim zalijepi u tvrdu koricu s predlistom i zalistom. Tvrdi uvez je prikladan za proizvode koji zahtijevaju trajnu upotrebu.

Knjige sa tvrdom koricom su dostupne u svim standardnim formatima, tisak je moguč u boji ili BW (crnobjeli), material za tisak knjižnog bloka može biti tiskan na premazane, nepremazane, reciklirane ili voluminozne papire. Prevlečni material za tvrdu koricu je tiskan na premazani papir od 150g/m2 sa opcijom izbora plastifikacije (mat ili gloss), dostupna je i opcija 3D parcialnog lakiranja korice.


» Spiralni uvez - meka ili tvrda korica: je poseban oblik uvezivanja u kojem u listove knjižnog bloka sa ruba napravimo rupice i onda ubacimo metalno spiralo. Brošure su dostupne sa mekom koricom ili tvrdom koricom. U ponudi imamo metalne spirale u tri standardne boje: bijeloj, crnoj i srebrnoj. Debljina knjižnog bloka može biti maksimalno 22 mm!

Spiralne brošure ili rokovnici su dostupni u svim standardnim formatima, tisak je moguč u boji (CMYK) ili crnobjeli BW na premazane, nepremazane, reciklirane ili voluminozne papire.

Meke korice su tiskane na debljim kartonima 300 g/m2 (premazani, nepremazani, reciklirani), uz mogućnost plastificiranja i 3D parcialnog lakiranja.

Kada je potreban trajniji proizvod, odaberite skupinu uveza sa tvrdom koricom, u kojoj je materijal za koricu kaširan na karton debljine 2 mm. Material je plastificiran zaštitnom folijom, a po želji se može obogatiti 3D parcialnim lakom.


» Uvez vijkom: alternativni uvez u kojem se uz pomoć bušilice u knjižni blok izbuše jedna, dvije ili tri rupe, a blok knjige se povezuje vijkom. Debljina knjižnog bloka kod ovog uveza može biti od 5-30 mm.

Potrebujete pomoč? Imate vprašanje?

Tukaj smo zato, da vam pomagamo!

+386 41 625 157

+386 51 613 723

info@demago.hr