Posljednje gledano: 0 Proizvoda
  • 091 955 06 97 (pon-pet: 8.00-16.00)

Knjige (tvrdi uvez)

Kvalitetan, robustan, izdržljiv tvrdi - talijanski uvez knjiga, s tvrdim koricama (karton 2,5 mm), od 24 stranice nadalje.

Knjige s tvrdim uvezom vrlo su cijenjene među knjigoljupcima zbog svoje funkcionalnosti, estetike i trajnosti!

 

Tvrdi uvez često se koristi za trajnija i prestižnija izdanja kao što su kuharice, udžbenici, umjetničke knjige, foto albumi, enciklopedije, monografije...

Kod ovog uveza korice su izrađene od tvrdog kartona koji nudi bolju zaštitu unutrašnjosti knjige u odnosu na meki uvez koji osigurava dugotrajnu upotrebu. Budući da je hrbat knjige savitljiv, jedini omogućuje da se knjiga potpuno otvori kada se otvori, bez ugrožavanja čvrstoće hrpta ili ispadanja listova.

Tvrdi talijanski uvez je jedan od najzahtjevnijih uveza knjiga, proces izrade sastoji se od nekoliko tehnoloških operacija, što pak povećava vrijeme izrade i cijenu proizvoda.

Uglavnom, knjiga u tvrdom uvezu sastoji se od korica i knjižnog bloka, koji je prošiven koncem, a zatim sa stražnje strane presvučen gazom. Osnovni materijal za izradu korica je tvrdi karton debljine 2,5 mm na koji lijepimo ili kaširamo otisnuti omot (premazan 170 g/m2 papir) koji je jednostrano plastificiran folijom po izboru.

Za razliku od broširanja, gdje se knjižni blok lijepi za korice poleđinom, kod tvrdog uveza knjižni blok se lijepi za korice pomoću spojnog ili uveznog lista (prednje i stražnje) i na taj način omogućuje da se proizvod otvorio besprijekorno. Arke za uvez možemo tiskati jednostrano ili obostrano, a po dogovoru umjesto bijelog nepremazanog papira možemo koristiti i papire u boji.

Tvrdi uvez prikladan je za izdanja od 24 do cca. 800 stranica, a hrbat knjižnog bloka ne smije biti deblji od 50 mm. Broj stranica za ispis knjige uvijek mora biti djeljiv s 4 (60, 64, 68, 72 stranice...)!
Hrbat knjige može biti ravan ili okrugao. Za izradu okruglog hrbata potrebna je minimalna debljina knjižnog bloka od 10 mm. Postoji i mogućnost odabira kapitalne trake (debljina knjižnog bloka minimalno 4 mm, odnosno cca. 80 stranica), markirne trake i vakumiranja knjiga.

Nakon što je knjiga oblikovana, slijedi tisak. Prije toga, naravno, potrebno je odrediti vrstu papira za knjižni blok knjige. Ovdje možete odabrati ispis na standardnim premaznim ili nepremazanim papirima, a za sve one koji se zalažu za održivost i odgovornost prema okolišu dostupan je 100% reciklirani papir. Za sve one koji žele tiskati knjigu na posebnim kreativnim papirima otvorite grupu Knjige-Creative.

Za razliku od brošure s mekim uvezom, naslovnica knjige izrađena je od tvrdog kartona debljine 2,5 mm koji je prekriven premaznim materijalom. Za premazni materijal koristimo premazni papir gramature 150 g/m2 koji je zaštićen plastificirajućom folijom koja je dostupna u mat, sjajnoj ili premium soft-touch ili anti-scratch verziji. Potonji je posebno prikladan za kaširanje naslovnica koje su tiskane tamnijim bojama.

Istaknimo i mogućnost odabira završne obrade navlake. Možete odabrati tisak reljefnim prozirnim lakom (3D UV Spot) ili tisak metalik folijom. Zlatna i srebrna folija od davnina su simboli prestiža, luksuza i elegancije, a sjaj i svjetlucavi efekt folije na koricama knjizi svakako daje poseban šarm i ekskluzivnost.

Do sada je uporaba ovih folija u tisku često bila ograničena na skuplje i tradicionalnije procese tiska, ali digitalni tisak sada nudi mogućnost tiska metalnim folijama na pristupačniji i fleksibilniji način.