Posljednje gledano: 0 Proizvoda
  • 091 955 06 97 (pon-pet: 8.00-16.00)

Brošure - Creative (design papirji)

Brošure, knjige, godišnja izvješća, meki uvez (šivan koncem, ljepljen), od 32 stranice nadalje. Odaberite format koji vam odgovara!

Prikazujem 1 do 10 (od 10 proizvoda)
Brosure-vezava-sivana-s-sukancem-creative-intro.png
Brosure-vezava-sivana-s-sukancem-creative-intro.png
Šivanje koncem je tehnološka operacija u kojoj se pravilno sabran knjižni blok povezuje u cjelinu. Stroj za šivanje koncem u ovom procesu šiva presavijene arke u knjižni blok uz pomoć sintetičkog konca.

Najprije stroj presavije pojedinačne listove za uvezivanje na pola i skupi ih ​​ispravnim redoslijedom na sjedalu za šivanje gdje se šivanje odvija.

S donje strane stroj iglom za probijanje napravi rupu kroz koju s gornje strane ulazi heklana udica i igla s koncem.  Kada su igla i udica unutar plahte, nosač prenosi konac s igle na udicu.

Heklana udica se okreće za 180° i tako stvara čvor koji omogućuje zatezanje konca, a time i spajanje pojedinačnih arka za uvezivanje knjiga. Zatim se igla i heklanje vraćaju s lima i isti se proces nastavlja sa sljedećim arkom za uvezivanje knjiga.

Kada se sašije zadnji list u knižnem bloku konac se odvaja i počinje šivanje novog knižnog bloka.
Slijedi proces broširanja - ljepljenja, u kojem stroj za broširanje na hrbat knižnog bloka nanosi vruće ljepilo (Hotmelt), a sa druge strane stroj uzima koricu u koju napravi 4 žljeba, te ih sastavlja i lijepi zajedno. Brošura se zatim s tri strane reže na konačni format.

Brošure se obično tiskaju na premazanom ili nepremazanom ofsetnom papiru, koji također može biti voluminozan ili 100% recikliran, s rasponom od 32 stranice nadalje do +700 stranica, sa maksimalnom debljinom knjižnog bloka od 50 mm.

Korica brošure tiskana je na debljim papirima – kartonu, uz mogućnost plastificiranja i 3D parcialnog lakiranja.

Prednost uveza šivanog sa koncem je u trajnosti brošure, jer listovi s ovim uvezom ne mogu ispasti i stoga je ta vrsta uveza pogodnija za trajnije proizvode koji su često u upotrebi.

Uvez prošiven koncem omogućuje trajno i pouzdano uvezivanje važnih publikacija!

 

Šivanje koncem je tehnološka operacija kojom se pravilno postavljen knjižni blok povezuje u cjelinu. U ovom slučaju šivaći stroj šiva presavijeni knjižni blok uz pomoć sintetičkog konca.

Slijedi proces broširanja u kojem stroj za broširanje na poleđinu knjižnog bloka nanosi vruće ljepilo (Hotmelt), s druge strane užljebljuje korice (4x) te ih pritiskom spaja i lijepi. Brošura se zatim izrezuje s tri stranice do konačnog formata.

Prednost uveza kod kojeg je knjižni blok prošiven koncem je trajnost odn dugotrajnost brošure, jer s ovakvim uvezom listovi ne mogu ispadati te je stoga pogodna za dugotrajnije proizvode koji se često koriste i otvaraju više puta.

Tehnički gledano, brošura se sastoji od dva dijela, a to su knjižni blok (sadržaj, umetak, unutrašnjost) i omot (omot, naslovnica). Knjižni blok tiska se pravilnim redoslijedom na papiru od 90-170 g/m2, a naslovnica na debljem papiru ili kartonu težine 300 g/m2 koji je s vanjske strane zaštićen plastičnom folijom. Zbog savitljivih korica ovaj se način uveza još naziva i meki uvez.

Priprema brošure za tisak zahtijeva pažljivo planiranje i pripremu kako bi konačni proizvod izgledao profesionalno i bio funkcionalan. Svaki korak u procesu dizajniranja brošure zahtijeva pažnju na detalje i strateško razmišljanje. Kako biste odredili svrhu i ciljanu publiku, dobro razmislite što želite postići tiskom brošure.

Pažljivim planiranjem i kvalitetnom izvedbom možete izraditi učinkovitu i atraktivnu brošuru, stoga prvo prikupite sve potrebne informacije koje želite uključiti u brošuru. Odaberite odgovarajući grafički softver (predlažemo Adobe InDesign) koji će vam olakšati dizajn i raspored brošure te organizaciju sadržaja na logičan i vizualno privlačan način.

Brošure se u pravilu tiskaju na standardnim formatima, najčešće A4 ili A5, no vrlo je popularna i dimenzija brošure 165x235 mm.
Brošure su moguće tiskati u boji ili crno-bijelo, a postoji i opcija Hi-res crno-bijelog tiska, što je prikladan izbor za tisak brošura u kojima dominiraju fotografije ili zahtjevnija grafika.

Nakon što je brošura dizajnirana, sljedeći korak je tiskanje brošure. Prije toga, naravno, potrebno je odrediti vrstu papira na kojem će se brošura tiskati. Ovdje možete odabrati ispis na standardni premazani ili nepremazani papir, 100% reciklirani papir ili poseban kreativni papir. Svaka vrsta papira za tiskanje knjižnog bloka dostupna je u različitim gramaturama od 80-170 g/m2.

Kada je jasno definiran izbor vrste papira za tisak knjižnog bloka, odabire se omot ili omot koji se izrađuje od debljeg kartona (300 g/m2). U pravilu je vrsta papira za tisak knjižnog bloka i omota ista, odnosno knjižni blok i omot izrađeni su od istog materijala.

Budući da se brošure općenito puno koriste, korice brošura moraju biti zaštićene plastičnom folijom koja je dostupna u mat, sjajnoj ili premium soft-touch i anti-scratch verziji. Potonji je posebno prikladan za kaširanje naslovnica koje su tiskane tamnijim bojama.    

Istaknimo i mogućnost odabira završne obrade naslovnice brošure. Možete odabrati ispis reljefnim prozirnim lakom (3D UV Spot) ili digitalni potpuno optički ispis metalizirane folije u zlatnoj ili srebrnoj boji. 3D efekti ne samo da izgledaju dobro, već i poboljšavaju osjećaj dodira, što može povećati interakciju s proizvodom. To je posebno važno u segmentu luksuznih proizvoda.

Brošure uvezane koncem vrlo su izdržljive, osiguravaju dugotrajnu upotrebu, cijenjene su zbog svoje pouzdanosti i kvalitete te su idealan izbor za važne publikacije kao što su književna djela, knjige o umjetnosti i akademske publikacije!