Posljednje gledano: 0 Proizvoda
 • 091 955 06 97 (pon-pet: 8.00-16.00)

Vse tiskovine na enem mestu

Vas zanima več o tisku in dodelavi? Tukaj si lahko ogledate opis tehnologije za digitalni tisk iz pole, digitalni tisk iz role, dodelave tiskovin, knjigoveške vezave, oplemenitenje tiskovin...

Tisak i dorada

Digitalni tisak

Letak je oblikovan. Izgleda odlično, samo ga je još potrebno otisnuti. Kada se odlučujete za tisak nije važna samo kvaliteta i mjesto tiska, nego je važno i koju tehniku tiska izabrati.
Kada razmišljate o tisku možda najprije pomislite na velike tiskarske strojeve i sve pripreme koje su potrebne za tisak. Nije nužno da je klasični offset tisak zaista najbolja opcija u vašem primjeru.

Ovisi o broju letaka koje želite otisnuti. Ako se radi o većem broju, obično iznad 1000, tada je najbolji klasični tisak. Što je veća količina letaka, manja je cijena pojedinačnog letka.


Digitalni tisk je jeftiniji

Radi se o tome da je kod klasičnog tiska potrebna priprema tiskovnih formi, a to uzrokuje veće početne troškove. Nakon početnih troškova su daljnji mnogo manji. Što je manja naklada, tisak na klasičan način je skuplji.

Zbog toga je atraktivnija mogućnost tiska u digitalnom tisku. Zašto?

Ponajprije zato što je izvedba mnogo brža od klasičnog tiska. Za proizvod koji se u klasičnom tisku izrađuje nekoliko dana, u digitalnom tisku je potrebno nekoliko minuta, čime dobivate na uštedi vremena. Nisu potrebne posebne pripreme, nije potrebna izrada tiskovnih formi. Sve što je potrebno je računalo te vaša datoteka.

Digitalni tisk omogućuje izradu unikatnih tiskovina

Postupak je vrlo jednostavan i često ne treba vaše posredovanje. Vaš dizajner letak preko elektronske pošte šalje tiskaru koji datoteku prenosi u memoriju stroja te tiskovinu možete očekivati u kratkom roku.

Digitalni tisak
ima još jednu veliku prednost. Prilagodljiv je. Ako ste imalo upoznali marketing i različite marketinške tehnike, onda znati koliko je važno osobno uvjeriti ljude, buduće kupce i poslovne partnere. Da, digitalni tisak vam omogućava izradu unikatnih personaliziranih tiskovina!


Svaki pojedinačni letak može sadržavati ime, prezime i adresu čovjeka kojemu je letak namjenjen. Takvu mogućnost su iskoristile mnoga trgovačka poduzeća, turističke agencije i drugi - stoga nema razloga zašto nebi i vi.

I na kraju, ali ne i manje važno, uz mogućnost ispisa mali broj primjeraka (do 50 i manje) možete pokušati napraviti promocijsku kampanju, izmjeriti reakciju ljudi te vidjeti isplati li se ulagati u masovnu promociju.Digitalni printeri - specifikacije:

 

 

HP Indigo - B2

1 x HP Indigo 10000
14000 A4 stranica na sat (CMYK)
Max. format papira: 530x750 mm
Max. format ispisa: 510x740 mm
Gramatura papira: 90-400 g/m2
Rezolucija: 2438x2438 dpi
Barvni tisak: CMYK+W, CMYKOG

 

 

 

Ricoh 9110 - barvni tisk

3 x Ricoh Pro C9110 Digital Press
8100 A4 stranica na sat
Max. format papira: 330x700 mm
Max. format ispisa: 320x690 mm
Gramatura papira: 60-400 g/m2
Rezolucija: 1200x4800 dpi
Barvni tisak: CMYK
www.ricoh-europe.comOce varioprint - črnobeli tisk knjig


1 x Oce Varioprint
15.000 A4 stranica na sat
Max. format papira: 320x483 mm
Max. format otiska: 315x475 mm
Gramatura papira: 60-300 g/m2
Rezolucija: 600x600 dpi
Crnobjeli tisak: BW

Obrezivanje tiskovina

Razrez tiskovin

Kod rezanja tiskovnih araka, veličine 330 x 483 mm (digitalni tisak) do 1000x700mm (offset tisak) se upotrebljavaju profesionalni brzorezači za rezanje papira. Tiskovni arci se u tom procesu režu na veličinu naručene tiskovine (npr. letak A4, vizitka...). U tiskari Demago upotrebljavamo profesionalne strojeve priznatih proizvođača pri čemu se modeli te tipovi strojeva razlikuju u veličinama, izdržljivosti, snage te ostalih karakteristika.
Brzorezač je sastavljen od površine na koju se odlaže, noža te preše; a sve to je uporavljano pomoću računalne konzole. Upotreba profesionalnih strojeva za rezanje/obrezivanje doprinosi većoj efektivnosti rada i osigurava točnost reza te kvalitetu izrađene tiskovine.


Šivanje žicom
Šivanje z žico

Za uvez kataloga, častopisa te knjiga se upotrebljavaju različite tehnike uveza. U tiskari Demago smo specijalizirani za proces uveza šivanja žicom jer je najekonomičniji. Kod tog procesa stroj povezuje listove (šiva) spojnicama, presavije na pola te obreže na konačan format. Prikladan je ponajprije za uvez tanjih publikacija sa najvećim opsegom do 80 stranica. Za publikacije sa većim opsegom stranica vam priporučujemo ljepljeni-meki uvez ili tvrdi talijanski uvez. Oba dva tipa uveza su dio naše ponude uvezivanja, zato izaberite vašu publikaciju na webu ili nas kontaktirajte za daljnja pitanja.


Ljepljenje - meki uvez

Brosiranje mehka vezava

Za uvezivanje kataloga, knjiga sa opsegom od 40 stranica do nekih 100 stranica, debljine 5 cm se upotrebljava ljepljenje, meki uvez. Pri tome upotrebljavamo profesionalni stroj za uvez koji nam omogućuje točan i kvalitetan uvez bilo kakvih publikacija. U procesu proizvodnog postupka stroj nahrapavljuje hrbat knjižnog bloka što omogućuje penetraciju ugrijanog ljepila. Zatim slijedi žljebljenje korica te ljepljenje knjižnog bloka na hrbat korica.

Gotov proizvod je zatim obrezan na konačni format te je time pripremljen za isporuku.


Savijanje

Zgibanje

Savijanje je jedan od najčešćih procesa dorade tiskovina. Upotrebljava se kod tiskovina gramature papira 90-150 g/m2. Omogućujemo više vrsta savijanja, a najčešće je savijanje tiskovina dva puta u obliku C, Z i V savijanje.Žljebljenje


Žlebljenje tiskovin

Žljebljenje je postupak sličan savijanju, upotrebljava se kod tiskovina sa debljim papirom gramature 170-300 g/m2 te osigurava lijep izgled pregiba. Tim postupkom sprečavamo lomljenje vlakana koji su prisutni u papiru.Plastificiranje

 

Foliant Gemini 400A

Plastifikacija tj. laminacija doprinosi atraktivnijem izgledu tiskovine, a osigurava i bolju postojanost proizvoda. Plastifikacija ponajprije osigurava dulju postojanost boja, spriječava blijeđenje. Tiskovina je zaštićena od mehaničkih oštećenja, vanjskih utjecaja i vlagom, kao i površinskim oštećenjima. Razlikujemo hladnu i toplu plastifikaciju, kod čega se izbor razlikuje po namjeni proizvoda. Tiskovine najčešće plastificiramo sa toplom plastifikacijom, a proizvode kao što su PVC naljepnice, plakati za vanjsku upotrebu, auto grafike, plastificiramo sa hladnom plastifikacijom. Plastificirana folija može biti matirana (matt) ili sjajna (glossy). Za plastificiranje tiskovina upotrebljavamo i Soft-touch plastificiranu foliju koja je na dodir slična površini breskve.


Obrezivanje - štanca

Izsek tiskovin

 

Kod procesa obrezivanja proizvod dobiva konačni oblik, a štance su standardnih oblika ili izrađene po narudžbi. Jedan od proizvoda standardnog oblika kod kojeg se upotrebljava proces obrezivanja su posjetnice sa zaobljenim rubovima, poslovne mape, različite pozivnice nepravilnih oblika. Kod izrade tiskovina nestandardnih oblika je potrebna izrada alata za obrezivanje koji postavimo u stroj za obrezivanje te pritiskom obrežemo željeni oblik.

Parcijalno lakiranje

Parcijalno lakiranje je nanos sjajnog laka na točno određena mjesta s kojima želimo istaknuti pojedinačne detalje na tiskovini (npr. logotip, slogan...). Pri tome se svjetlost od različito otisnutih površina odbija drugačije te tako obogaćuje vizualni izgled.


Tvrdi uvez

Tvrdi uvez je najzahtjevniji uvez knjige te se koristi za publikacije trajne vrijednosti. Knjižni blok se spaja sa tvrdim koricama čija je osnova debljina višeslojne ljepenke. Knjižni blok šiva se koncem te se prije uveza obrezuje, a hrbat se ojača. Na glavu i noge hrpta se lijepe zaglavna vrpca i po želji pokazna vrpca. Hrbat knjige može biti zaobljen ili ravan. Korice su sa knjižnim blokom spojene preko predlista i zalista, gdje se jedan list kašira na poleđinu prednje i stražnje korice, a drugi za knjižni blok. Na korice tvrdog uveza navlači se ovitak koji je najćešće otisnut višebojno.

Digitalni tisk etiket, nalepk iz role na rolo

Digitalna tehnologija tiska samolepilnih etiket je na trgu prisotna že skoraj 30 let, pa vendar se je v zadnjih 10 letih razvila do te mere, da lahko po kakovosti konkurira klasičnemu fleksotisku, najnovejše digitalne tehnologije pa že znatno presegajo klasične najpogosteje uporabljene tehnologije.

Sicer imata obe tehnologiji specifične značilnosti, zato je dobro poznati nekaj osnov. Pri obeh tehnologijah se tiska iz role v rolo, končni produkt so etikete navite na roli.

Ključne prednosti digitalne tehnologije so predvsem hitrost, fleksibilnost, nizki stroški priprave (odpade izdelava dragih klišejev), možnost tiska variabilnih podatkov (številčenje, črtne ali QR kode, vsebine...). Še posebej pa je potrebno izpostaviti dejstvo, da so pri naši tehnologiji tiska, uporabljene ekološko popolnoma neoporečne barve.

Najpogosteje uporabljena tehnika klasičnega tiska etiket je tehnologija fleksotiska. Za tisk je potrebna izdelava klišeja, kateri prenaša barvo na tiskovni material. Tehnologija je kakovostna, bolj produktivna (višje hitrosti tiska) in cenovno ugodnejša pri tisku večjih količin etiket, saj uporablja bistveno cenejše barve.


Prednosti tiska etiket v digitalni tehnologiji:

 • hitrejša in cenejša tehnologija tiska, kadar gre za tisk manjših do srednjih naklad
 • najvišja kakovost tiska
 • tisk variabilnih podatkov
 • več grafičnih dizajnov znotraj ene dimenzije
 • hiter odziv - kratki dobavni roki
 • možnost izdelave vzorčnih serij
 • možnost naročanja minimalnih naklad
 • barvna ponovljivost na najvišjem nivoju
 • ekološko neoporečna proizvodnja etiket


Prednosti tiska etiket v klasični-fleksotisk tehnologiji:

 • cenovno ugodnejši pri večjih nakladah etiket istega tipa
 • zelo kvaliteten odtis
 • cena tiska pri velikih nakladah bistveno nižja
 • možnost tiska Pantone barv (digitalni tisk omogoča tisk samo z CMYK W LC LM barv)

 

 

Digitalni tiskalniki za tisk etiket iz role na rolo - specifikacije:

 

 

HP Indigo ws 6800HP INDIGO WS 6800 Press
30 m/min
Max. format širine role: 330 mm
Max. format tiska: 320x980 mm
Gramatura medijev: 12-450 mikronov
Resolucija: 2438x2438 dpi
CMYK+W+orange, violet, green
www8.hp.com

 

 

 

XEIKON-3300XEIKON-3300 Digital Press
10-20 m/min
Max. format širine role: 330 mm
Max. format tiska: 322x980 mm
Gramatura medijev: 40-350 g/m2
Resolucija: 1200x3600 dpi
CMYK+W
www.xeikon.com/en