To top
Ponedeljak – Petak: 8.00 – 16.00 h
Demago Print
NE MOŽETE PRONAČI ODGOVORA? Tu smo zato da vam pomognemo!

» Zašto kupovati u web tiskari Demago?
Kupnja preko web aplikacije je jednostavnija, brža, sigurna, transparentna, jeftinija, dostupna sve dane u tjednu...» Je li moguće poslati narudžbu bez upotrebe web trgovine?
Narudžbu možete poslati i preko E-Maila, na CD-u, DVD-u preko obične pošte ili osobno, no u tom primjeru ne dobivate popuste koji se automatski obračunavaju preko web trgovine. Narudžbe poslane preko web aplikacije se smatraju kao priotritet!» Imate li FTP poslužitelj i koja je lozinka?
Za slanje manjih datoteka do cca. 15 MB možete datoteku poslati na E-Mail, a veće datoteke do 300 MB šaljete direktno na naš FTP. Za pristup FTP-u vam nije potrebna lozinka već samo upišete Vaše ime, prezime, gsm i pošaljete datoteku.» Mogu li promijeniti web narudžbu?
Web narudžbu možete mijenjati ako još nije otisnuta-izrađena. Izmjenu nam javite preko E-Maila.» Mogu li obustaviti web narudžbu?
Web narudžbu možete obustaviti, ali u slučaju da je naručeno već otisnuto ste dužni podmiriti troškove, također u primjeru da narudžbu ne preuzmete.» Mogu li naručiti više proizvoda odjednom?
Na narudžbenicu možete dodati neograničen broj različitih proizvoda.» Što je to ID broj?
ID broj je broj vaše narudžbe ispisan u E-Mailu koji se atuomatski šalje na vaš E-mail, odmah nakon zaključivanja narudžbe.» Mogu li mijenjati svoju lozinku?
Vaša lozinka, adresu za dostavu, Vašu lozinku te adresu za račun možete mijenjati u kartici Moj račun.

» Gdje vas mogu naći i koje je radno vrijeme?
Sjedište Poduzeća Demago d.o.o. se nalazi na Titovoj cesti 49 v Mariboru. Dostupni smo svaki dan u tjednu od 7.30 do 16.00 sati (pon-pet).» Mogu li se javiti kod vas?
Možete, ali je poželjno da se za točan termin-sat unaprijed dogovorimo, jer ćemo se na taj način u potpunosti moći posvetiti vama.


» Jesu li cijene u web aplikaciji točne?

Sve cijene koje ćete izračunati u web aplikaciji su točne, u postupku narudžbe se pribroji samo trošak poštarine, ukoliko tiskovine ne preuzmete sami u našoj poslovnici. Poštarina se automatski obračunava po cjeniku Pošte Slovenije.


» Što ako sa kvalitetom proizvoda - tiskovine ne budem zadovoljan/zadovoljna?

Sa kvalitetom tiska smo zadovoljili brojne naručioce (društva, agencije, pojedince...), međutim, ako ne budete zadovoljni sa proizvodom ćemo vam vratiti iznos koji ste platili.


» Mogu li prije tiska dobiti probni otisak?

Ukoliko se radi o digitalnom tisku običajenih tiskovina, možete, u tom slučaju pošaljite datoteku na naš E-Mail i dopišite vašu adresu. Ukoliko se radi za offsetni tisak ili XXL-digitalni tisak, na žalost zbog tehničkih razloga probni otisak nije moguće izraditi.


» Kakav je način plaćanja?

Na raspolaganju je pet načina plaćanja: gotovina-kod pouzeća, plaćanje nakon preuzimanja, plaćanje nakon predračuna, plaćanje kreditnom karticom ili plaćanje sa odgodom (vrijedi samo za poduzeća sa kojima imamo potpisan ugovor).


» Imate li kakav popust za veće narudžbe?

Cijena proizvoda se gleda na nakladu-količinu smanjuje - što je veća količina proizvoda, manja je cijena po primjerku. Isto tako, broje se sve vaše kupnje preko web aplikacije i automatski tvore kupone tj. popuste, koje možete iskoristiti kod sljedeće kupnje.


» Kakve su vaše minimalne i maksimalne naklade?

Svaki proizvod ima upisanu početnu minimalnu i maksimalnu količinu. U digitalnom tisku su te naklade niže, maksimalne količine su limitirane na broj kod kojeg je cijena ugodna za izradu u digitalnom tisku, a isto tako su limitirane minimalne količine u offset tisku. Gornjih granica za offset tisak praktički nema.

» Što je boja?
Boja nije fizikalna osobina, kao npr. dužina ili masa. Boja je osjetilni doživljaj (kao npr. okus ili  miris) koji nastaje kada svjetlost karakterističnog spektra pobudi receptore mrežnice oka. Boju također pripisujemo površinama objekata, materijalima, svjetlosnim izvorima, itd. ovisno o njihovim svojstvima apsorpcije, refleksije ili emisije svjetlosnog spektra. Kada predmeti nisu osvjetljeni, tada ne možemo razaznati boje. Kada su predmeti slabo osvjetljeni, prepoznajemo samo oblike i razlike u svjetlosti, a to je ton boje.» Što je CMYK?
CMYK je kratica za prostor boja koji se sastoji od 4 procesne boje: cyan, magenta, yelow i key(black). Upotrebljavaju ga svi suvremeni tiskarski strojevi.» Što je RGB?
RGB je kratica za prostor boja koji se sastoji od tri boje: red, green i blue. RGB prostor boja je prostor kojeg koriste uređaji kao što su monitor, televizija, digitalni fotoaparat, skeneri...» Što je PANTONE boja?
Pantone je standardizirani sistem boja koji je nastao zbog različitih standarda u svijetu te želi dokazati neujednačenost boja bez obzira na to od kud su naručitelj i izvoditelj. U ljestvici Pantone određena šifra označava određenu nijansu boje bez odstupanja. Neke Pantone nijanske su izvan opsega CMYK sustava i na žalost, nije ih moguće otisnuti sa upotrebom procesnih CMYK boja, već se otisnuti može samo približno (vrijedi za digitalni tisak). Pantone boja se u offset tisku upotrebljava kao samostalna boja.» Mogu li datoteku poslati u Microsoft Office programima?
Jedina datoteka koja je primjerena za tisak je PDF datoteka. Ako drugačije nije moguće, datoteku možete poslati u Microsoft Office programima, a promjenu u PDF ćemo napraviti mi. Za moguće pogreške kod pretvaranja datoteke na žalost ne možemo odgovarati!» Što znače oznake u vašoj ponudi: tisak 4/0, tisak 4/4, tisak 4/1?

- 4/0 - tiskano u 4 boje-full color (CMYK) na jednoj strani papira (digitalni tisk)

- 4/4 - tiskano  u 4 boje-full color (CMYK) na obje strane papira (digitalni tisk)

- 4/1 -  tiskano  u 4 boje-full color (CMYK) na jednoj strani papira, a na drugoj strani jednobojno (digitalni tisk)

- 1/0 - tiskano jednobojno po jednoj strani papira (digitalni tisk)

- 1/1 - tiskano jednobojno na obje strane papira (digitalni tisk)

- 2/0 - tiskano sa dvije procesne boje (offset tisk)

- 3/0 - tiskano sa tri procesne boje, ili dvije+PANTONE (offset tisk)

- 5/5 - tiskano u četiri boje-full color (CMYK)+PANTONE na obje strane papira (offset tisk)» Što znače »tisak u margo« in »dodatak za obrezivanje«?
»Tisak u margo« znači da površina otiska seže do ruba tiskovine. Posve točno obrezivanje bez pojavljivanja bijelih rubova nije moguće, pa se stoga uvijek doda još 3 milimetra »dodatka za obrezivanje« (bleed).» Što su “Margins” ?
»Margins« - odmicanje sadržaja (tekst, slike,...) od konačnog ruba obrezivanja neka bude min. 3-5 mm. Ako je sadržaj pre blizu ruba za obrezivanje, tada se može dogoditi da se pri rezanju nenamjerno sadržaj odreže (mogućnost je veća kod obostranog tiska).» Koje formate je moguće otisnuti u digitalnoj tehnici?
Vaše datoteke tiskamo na papir-arak formata 330 x 700 mm (različitih gramatura). Format čistog otiska na arak je maksimalno 320x680 mm (bez obrezivanja). Ukoliko je vaša datoteka manja, arak je potrebno razrezati na željeni format. Dakle, otisnuti možemo sve formate koji nisu veći od 320 x 680 mm. Min. format datoteka neka ne bude manji od 30x30 mm.» Koje formate je moguće otisnuti u XXL digitalnoj tehnici?
Za veće formate upotrebljavamo ink-jet pisače. Širina medija je ograničena na 500 cm dok je dužina praktički neograničena. Ukoliko je format vaše datoteke veći od 500 cm, može se dogoditi da se neki mediji međusobno "zavare" te tako postižemo veću širinu. XXL tisak na ravne-tvrde podloge (Forex, DiBond, Prespex, Kapafix...) su ograničeni na max. format širine 250x300 cm.» Koje formate možete otisnuti u offset tehnici?
U offset tehnici tiskamo na arak do formata B1, čisti obrezani format je max. 98x68 cm.» Možete li tiskati u dvije boje?
Da, ali samo u offset tehnici, digitalni tisak omogućuje tisak samo u jednoj boji - CRNA (BW tisak) ili 4 boje CMYK (višebojni otisak).» Kakve papire upotrebljavate za tisak?
Za digitalni tisak upotrebljavamo premazane papire - Gardamat i Novatech, nepremazne papire - Maestro print te ekskluzivne papire vodećih proizvođača; u offset tisku premazne Claro gloss/mat te nepremazne Offset preprint papire.» Kakvo datoteku vam trebam poslati?
Najprimjerenija datoteka za tisak je PDF datoteka. Više o pripremi datoteka za tisak nađite na ovoj poveznici: Priprema za tisak» Trebam li datoteku »zipati« (zip, rar, stuf)?

Ukoliko šaljete velike datoteke je poželjno da je komprimirate.» Moram li za tisak kataloga izraditi montažu - Booklet?
Ne, datoteku pošaljite u PDF formatu (bez upotrebe "pages" tj., "spreads"), a mi ćemo napraviti montažu. Ako su korice kataloga tiskane na deblji papir, pošaljite korice i knjižni blok odvojeno, znači, dva PDF dokumenta.» Što je rasterska tj. vektorska slika?
Rasterska slika (jpg, tif, png...) je slika sastavlena od niza bitova, koji tvore piksel (točku). Količine takvih piksela tvore obojane točke koje nam prikazuju sliku. Vektorsku sliku možemo prema željipovećati ili smanjiti pri čemu se kvaliteta slike ne gubi, kao što se to događa u primjeru rasterske slike.» Koje vrste dorade nudite?
Nudimo sljedeće dorade: razrezivanje na format, plastificiranje (mat, sjajno, soft touch, antiscratch), uvez (kovinska spirala), klamanje, lijepljenje (meki uvez, perforacija, perforiranje  (ulaganje u mapu, izrezivanje okruglih rubova, savijanje i žljebljenje, izrezivanje (po dogovoru vam možemo izraditi alat za izrezivanje), foliotisak, duboki tisak, UV-parcijalni tisak, Spot clear dry ink...


» Standardni formati
papira:

 A -  formati u mm: B -  formati u mm: C -  formati u mm:
A0= 841x1189 mm B0= 1000x1414 mm C0= 917x1297 mm
A1= 594×841 mm B1=  707×1000 mm C1= 648×917 mm
A2=  420×594 mm B2=  500×707 mm C2=  458×648 mm
A3=  297×420 mm B3=  353×500 mm C3=  324×458 mm
A4=  210×297 mm B4=  250×353 mm C4=  229×324 mm
A5=  148×210 mm B5=  176×250 mm C5=  162×229 mm
A6=  105×148 mm B6=  125×176 mm C6=  114×162 mm
A7=  74×105 mm B7=  88×125 mm C7=  81×114 mm
A8=  52×74 mm B8=  62×88 mm C8=  57×81 mm
A9=  37×52 mm B9=  44×62 mm C9=  40×57 mm
A10=  26×37 mm B10=  31×44 mm C10=  28×40 mm

» Digitalni tisak
A: Economy - 2 radna dana, 3 radna dana za proizvode kao što su knjige, katalozi, memorandumi, kalendari
B: Normal - 1 radni dan, 2 radna dana za knjige, kataloge, memorandume, kalendare
C: Express - odmah, tj. sljedeći radni dan» XXL digitalni tisak
A: Economy - 2 radna dana, 4 radna dana za UV tisak na tvrde podloge (Forex, Kapafix, DiBond...)
B: Normal - 1 radni dan, 3 radna dana za UV tisak na tvrde podloge (Forex, Kapafix, DiBond...)
C: Express - odmah, tj. sljedeći radni dan» Offset tisak
A: Economy - 5 radnih dana
B: Normal - 3 radna dana
C: Express - 2 radna dana» Reklamna pomagala
A: Economy - 2 radna dana za proizvode na zalihi
B: Normal - 1 radni dan
C: Express - odmah, tj. sljedeći radni dan

Proizvodima koje nemamo na zalihi u Sloveniji se rok dobave može produžiti do 21 dana. Ukoliko će rok dobave za vaš proizvod biti duži od 3 radna dana, ćemo vas o tome obavijestiti.

U slučaju slanja tiskovina-paketa na vašu adresu poštom, se odabranom terminu dodaje još 1-2 radna dana! Paketi izručeni u pošti do 21. sati su u pravilu kod primatelja sljedeći dan (iznimka su manje općine, paket je moguće preuzeti na pošti u najbližoj većoj općini).

» Možete li nam dostaviti proizvode?
Dostava se odvija preko našeg ugovornog partnera - POŠTA SLOVENIJE. Zbog lakše organizacije radnog procesa vam proizvode iz svih skupina možemo poslati preko pošte. Dostava paketa je moguća na prostoru Slovenije, Hrvatske, Austrije, Italije, UK...» Mogu li naručene proizvode preuzeti osobno u Mariboru?
Proizvode iz skupine digitalni tisak tiskamo u Mariboru, a to znači da ih možete preuzeti osobno u sjedištu poduzeća u Mariboru. Proizvode iz skupine offset tiskamo u Ljubljani pa je stoga poželjno da u postupku naručivanja izaberete opciju slanja poštom.» Mogu li naručene proizvode preuzeti osobno u Ljubljani?
Možete, ukoliko je to unaprijed dogovoreno.

» Nudite li i grafički dizajn?
Iz razloga što vam želimo pomoći i na tom području smo razvili posebnu aplikaciju E-market, koju možete naći u kartici "grafički dizajn". Tamo ćete brzo i jednostavno izabrati grafičkog dizajnera koji odgovara vašim potrebama.» Što je grafički dizajn?
Grafički dizajn je oblik izražavanja i komunikacije. Za poduzeća to znači način komuniciranja sa ciljanom publikom (poslovnim partnerima, postojećim i potencijalnim kupcima, zaposlenima). Koliko je uspješno poduzeće kada, na primjer, izlaže svoj posao, proizvod ili uslugu potencijalnim kupcima, puno ovisi o dobroj demonstraciji predstavnog (promotivnog) materijala. Grafički dizajner će uz pomoć različitih grafičkih izvedba, vizualnim elementima, bojama te prijelomom tekstova, osigurati čitatelju dobar, pozitivan osjećaj kod čitanja i pregleda materijala.» Što su CGP elementi?
CGP je vizualni identitet (kućni stil ili imidž) tvrtke ili korporacije koji se kreira i osmišljava uz grafički dizajn i marketing, provodi na sve segmente poduzeća i najčešće definira pomoću priručnika osnovnih standarda. Vizualni identitet je zbir svih aspekata koje poduzeće formira kao vlastito, prepoznatljivo i konzistentno, kroz sva sredstva komunikacije, promocijom i distribucijom materijala, podjednako unutar i izvan poduzeća.» Kako postaviti narudžbu za grafički dizajn?
V kartici "grafički dizajn" ćete izabrati grafičkog dizajnera koji odgovara vašim potrebama i željama. Na njegovoj stranici ćete kliknuti na gumb "kontaktiraj", u obrazac ćete upisati svoje pitanje i poslati dizajneru. Tako ćete doći u neposredan kontakt sa njim te ćete se dogovoriti o detaljima sudjelovanja.» Kakvi su rokovi izrade?
Ako grafički dizajner u svojem predstavljanju taj podatak ne navede ćete se o tome dogovoriti sa njim u neposrednoj komunikaciji kada ćete mu slati vaš upit.» Koja je cijena grafičkog dizajna?
Svaki grafički dizajner ima svoju okvirnu satnicu. Taj podatak može biti objavljeni na njegovoj stranici. Naravno, o cijeni se možete dogovoriti sa dizajnerom.» Kako platiti grafičku uslugu?
Mogućnosti glede plaćanja postavlja svaki grafički dizajner sam. Ako to nije navedeno na web stranici, ćete se dogovoriti sa dizajnerom kasnije.» Što ako sa uslugom ne budem zadovoljan/zadovoljna?
Priporučujem da se o tome prethodno dogovorite sa njim. Aplikacija na web stranici vam daje mogućnost da izrazite svoje zadovoljstvo sa dizajnerom te ga ocjenite. Mogućnost ocjenjivanja i izražavanja mišljenja (iskustva) će dizajnera zasigurno potaknuti na kvalitetu te pouzdanost, a na drugoj strani će i potencijalnim korisnicima njihovih usluga pomoći kod izbora.